Μνημεία – Αξιοθέατα

i.Στο μονοπάτι που ξεκινάει από την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα και καταλήγει στον όρμο του Οτζιά, θα συναντήσετε τον περίφημο Λέοντα ή Λιόντα, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 7ου-6ου π.Χ. αιώνα, λαξευμένο πάνω σε ένα συμπαγή βράχο, μήκους περίπου 8 μ.

 

ii.Στο νησί υπάρχουν δύο φάροι: Ο φάρος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού. Είναι φτιαγμένος πάνω σε ερείπια ναού του Ποσειδώνα. Κατασκευάστηκε το 1831, έχει ύψος 8 μ. και ήταν ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στη νεότερη Ελλάδα. Και ο φάρος στο ακρωτήριο Τάμελος. Χτίστηκε το 1893 για να  φωτίσει το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου. Ο πύργος έχει ύψος 7,5 μ.

 

iii.Η Καρθαία είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Περιλαμβάνει μία ακρόπολη οχυρωμένη με τείχη μήκους άνω των 2 χλμ. με πύλες, πύργους και ογκόλιθους.
Τα σημαντικά ευρύματα των ανασκαφών της Καρθαίας, εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας.

 

iv.Στο εσωτερικό του οικισμού της Κορησσίας, την προσοχή σας θα τραβήξει μια καμινάδα ύψους 45 μ. Πρόκειται για την καμινάδα του εργοστασίου Εμαγιέ, του μοναδικού ελληνικού εργοστασίου που παρήγαγε επισμαλτωμένα σκεύη και του μεγαλύτερου στη Μεσόγειο, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 1927 και 1957, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού. Μετά το 1936, το εργοστάσιο έφτασε να εξάγει σε όλα τα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και να απασχολεί 300 εργάτες.

 

v.Δύο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, είναι τα έργα του μεγάλου  Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ (1837-1923), το νέο Δημαρχείο και το Ιστορικό Δημαρχείο του νησιού, κτίριο του 1902.