Ναυάγια

Η Κέα αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού, καθώς στο βυθό της κείτονται τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της.

 

i. “HMHS BRITANΝIC”
Το 1975, ανοιχτά από το λιμάνι της Κέας και σε βάθος 120 μ., ο Ζακ Κουστώ ανακάλυψε το ναυάγιο του πλοίου Βρετανικού, το οποίο βυθίστηκε τυχαία από γερμανική νάρκη το Νοέμβριο του 1916, ενώ έπλεε με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου, μεταφέροντας Άγγλους τραυματίες.

 

ii. “ΠΑΤΡΙΣ’’
Το Φλεβάρη του 1868, οκτώ χρόνια μετά την κατασκευή του, το πολυτελές ατμόπλοιο ‘’Όθων’’- που μετά την έξωση του βασιλιά Όθωνα μετονομάστηκε σε ΄΄Πατρίς’’- έπεσε σε ξέρα ανοιχτά του Κούνδουρου στο ταξίδι του από Πειραιά σε Σύρο. Οι 500 σχεδόν επιβάτες διασώθηκαν. Το ναυάγιο αποκαλύφθηκε 138 χρόνια μετά και είναι ίσως το μοναδικό τέτοιου τύπου στη Μεσόγειο.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα σημεία κατάδυσης στην Ελλάδα.

 

iii. ‘’JUNKERS 52’’
Σε βάθος 65 μ., ένα άγνωστο αεροσκάφος ανακαλύφθηκε την άνοιξη του 2009. Ήταν ένα τρικινητήριο μεταγωγικό Junkers 52, από αυτά που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη μάχη της Κρήτης (1941) και στη μάχη της Λέρου (1943). Ναυάγησε το Σεπτέμβριο του 1943.

 

iv. ‘’S/S BURDIGALA’’
Το Σεπτέμβριο του 2008, εντοπίστηκε τυχαία το γαλλικό επιταγμένο υπερωκεάνιο ‘’S/S BURDIGALA’’, κατασκευής 1897 και μήκους 180 μ., το οποίο βυθίστηκε στις 14 Νοεμβρίου 1916, από νάρκη του ίδιου γερμανικού υποβρυχίου U73, που μόλις μία βδομάδα μετά βύθησε το Βρετανικό.